Συνταγή: Πεντανόστιμο γεμιστό χοιρινό ρολό

Δείτε αναλυτικά την συνταγή...


Γεμιστό χοιρινό ρολό 

Μερίδες: 8
  • 1/4 φλ φυλαράκια μαϊvτανού
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας δενδρολίβανο
  • 1 κουτ. σούπας φυλαράκια θυμαριού
  • 1 κουτ. σούπας φασκόμπλο
  • 2 1/2 κιλά χοιρινό για ρολό (από μπούτι η από μπριζόλεs χωρις κόκαλο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρησεις
  • 2 1/2 φλ ζωμός κοτόπουλου
  • 1/2 φλ λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Κλωναράκια δενδρολίβανου, φασκόμηλου, θυμαριού και ψημένα σκόρδα για το γαρνίρισμα

Βάζετε σε μπλέντερ τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τα φυλαράκια θυμαριού, το φασκόμηλο, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Τα χτυπάτε για 2 λεπτά, ώσπου να γίνουν απαλό μίγμα. Ανοίγετε το κομμάτι του κρέατος και με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρείτε εμφανές άσπρο λίπος ή ίνες. Το ακουμπάτε σε επιφάνεια και το χτυπάτε με μπαλταδάκι ή το πιέζετε με πλάστη για να έχει το ίδιο πάχος σε όλες τις πλευρές.

Απλώνετε στην εσωτερική του πλευρά τα 2/3 από το μίγμα των αρωματικών, το διπλώνετε σε ρολό από τη φαρδιά πλευρά και το τυλίγετε με σπάγκο κουζίνας για να διατηρήσει το σχήμα του και να μην ανοίξει. Το ακουμπάτε προσεκτικά σε ταψί, το αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα των μυρωδικών και περιχύνετε με 1/2 φλιτζάνι νερό.

Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στον φούρνο. Ψήνετε στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λεπτά - 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος, για να πάρει χρυσοκάστανο «χρώμα» το κρέας. Βγάζετε από τον φούρνο και το σκεπάζετε πάλι με αλουμινόχαρτο.

Αδειάζετε τους χυμούς από το ταψί σε κατσαρολάκι, προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε καλά. Το ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά, ανακατεύοντάς το συνέχεια. Ρίχνετε μέσα τον ζωμό, το κρασί, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και σιγοβράζετε για 10 λεπτά ή ώσπου να πήξει. Σουρώνετε τη σάλτσα σε μπολ, ρίχνετε μέσα 1 κουταλιά μαϊντανό και 1 κουταλιά θυμάρι ψιλοκομμένα και ανακατεύετε. Κόβετε το ρολό σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα του, κλωναράκια μυρωδικών και ψημένα σκόρδα.

ShareThis