Δείτε πως οι νέες ακτινοθεραπείες ''χτυπούν'' τον καρκίνο!

Οι εξελίξεις αυτές είναι άκρως σημαντικές για τους πάσχοντες από καρκίνο αφού 
αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. 


Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως γίνονται οι ακτινοθεραπείες χωρίς βλάβες.
Του Παναγιώτη Παντελάκου Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου 

Η Ακτινοθεραπευτική ογκολογία είναι η ιατρική ειδικότητα στην οποία χρησιμοποιούνται υψηλής ενέργειας ακτίνες-Χ ή σωματίδια για τη σταδιακή νέκρωση των καρκινικών κύτταρων, έτσι ώστε η ανάπτυξη, ο πολλαπλασιασμός και η εξάπλωση τους να αναστέλλεται.

Υπολογίζεται ότι ένας  στους δυο ασθενείς με καρκίνο χρειάζεται ακτινοθεραπεία ενώ το 40% των περιπτώσεων ιάσεως οφείλονται στην ακτινοθεραπεία. Την ίδια στιγμή άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ετησίως στη χώρα μας διαγιγνώσκονται  περίπου 33.000 νέα περιστατικά καρκίνου.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τις περισσότερες μορφές καρκίνου και έχει συμβάλλει σημαντικά στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες, για να επιφέρει τον έλεγχο της νόσου ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Έτσι πλέον με τα νέα όπλα που έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων η επιθυμητή ακτινοβολία συγκεντρώνεται στον όγκο και λιγότερη ακτινοβολία εναποτίθεται στο περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Ένα νέο μηχάνημα το TomoTherapy στο Ιατρόπολις ενσωματώνει την διαγνωστική απεικόνιση και χορήγηση ακτινοβολίας σε μία διαδικασία και ένα μηχάνημα, που οδηγεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας θεραπείας.

'Εχει ευρείες εφαρμογές στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου , συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του προστάτη , του μαστού , του πνεύμονα , του εγκεφάλου , της κεφαλής και του τραχήλου , των οστών και μαλακών μορίων, καθώς επίσης και στα λεμφώματα και το πολλαπλούν μυέλωμα . 

Μπορεί να ανοίξει νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που έχουν φτάσει τη μέγιστη δόση ανοχής με τις κλασσικές μεθόδους ακτινοβολίας , ή οι οποίοι έχουν όγκους σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Το εν λόγω  μηχάνημα μοιάζει με ένα αξονικό τομογράφο στο ότι ο ασθενής βρίσκεται σε ένα τραπέζι που περνά μέσα από ένα μεγάλο περιστρεφόμενο δακτύλιο . Αλλά το περιστρεφόμενο δακτύλιο του μηχανήματος στεγάζει ένα νέο είδος γραμμικού επιταχυντή , που λαμβάνει διαγνωστικές εικόνες και χορηγεί ακτινοβολία. 
http://www.iatropedia.gr/

ShareThis