Το «πειραχτήρι» που λέγεται Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Το «πειραχτήρι» που λέγεται Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μοιάζει να αγαπά ιδιαίτερα τον φακό, αλλά και ο φακός μοιάζει να περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη μαγική στιγμή του: άλλους θέλει να τους πνίξει, άλλους να τους χτυπήσει με τον χαρτοφύλακα, άλλους τους πολιορκεί για να βάλουν γραβάτα. Ιδού οι χαρακτηριστικότερες στιγμές του.


Γιος εργάτη σε χαλυβουργία, ο λουξεμβούργιος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σπούδασε Νομικά και αναμείχθηκε με την πολιτική το 1984.

Το 1989 ένα τροχαίο ατύχημα τον έριξε σε κώμα για δύο εβδομάδες, εκείνος όμως κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του και να επιστρέψει στην πολιτική. Το 1995 διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου τον Ζακ Σαντέρ, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Κομισιόν.

Παρέμεινε πρωθυπουργός έως το 2012, όταν το γνωστό σκάνδαλο παρακολουθήσεων που ταρακούνησε όλη την ΕΕ τον οδήγησε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς τον εγκατέλειψαν και οι κυβερνητικοί του σύμμαχοι.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CSV) κέρδισε τις εκλογές, ωστόσο, τα υπόλοιπα κόμματα αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό και να τον αφήσουν στην Αντιπολίτευση.

Ο Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup (2005-2013) υπερασπίστηκε με σθένος την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στο ενιαίο νόμισμα. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του για την ίδια τη Νομισματική Ένωση σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγείτο στην έξοδο.

Επίσης, δεν έκρυψε ποτέ τους προβληματισμούς του για τον τρόπο που η Ευρώπη χειρίστηκε συνολικά την κρίση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, χωρίς να εξαιρεί από την κριτική του τους χειρισμούς της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξή της για το χρίσμα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, όπου τελικά αναδείχθηκε μετά τις Ευρωεκλογές του 2014.

ShareThis