Σε σχολή Μηχανικών Πληροφορικής θα μπεις... Πότε θα βγεις όμως;

Στα πόσα χρόνια τελειώνει ένας φοιτητής μηχανικών πληροφορικής και ποιος φταίει; 

Λίγες μέρες μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, οι εν δυνάμει φοιτητές των πανεπιστημιακών και τεχνικών ιδρυμάτων αυτής της χώρας είναι έτοιμοι να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους. Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα για τα μηχανογραφικά ενώ ως καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης έχει οριστεί η Τρίτη 7 Ιουλίου. 

Έτσι λοιπόν οι υποψήφιοι, σε συνεργασία με τους καθηγητές/φροντιστές τους καλούνται να καταθέσουν τις προτιμήσεις τους και να επιλέξουν προσεκτικά τις σχολές της αρεσκείας τους, με σειρά προτεραιότητας. Αν και αρκετοί έχουν περίπου στο μυαλό τους την ιδανική σχολή για αυτούς, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αρχικά τι θέλουν αλλά και το τι θα συναντήσουν όταν μπουν σε ένα τμήμα.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αναφερόμαστε κυρίως στις σχολές:

"Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής" Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων, 

"Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών" Πολυτεχνείο Κρήτης 

"Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων" Πανεπιστήμιο Αιγαίου

"Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών" Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας


Αν λοιπόν σκέφτεσαι να δηλώσεις ως πρώτη προτίμηση κάτι από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να ξέρεις τα εξής:Πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι Μηχανικοί Η/Υ στις σχολές που επιλέξανε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία εξωτερικών αξιολογήσεων, υπ' ευθύνη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης(Α.ΔΙ.Π) ;


Ποσοστό αποφοίτησης στα προβλεπόμενα 5 χρόνια:


Σχολή
Ποσοστό αποφοίτησης
Πηγή
Κρήτης
Δεν υπάρχουν στοιχεία
link1 (σελ. ?)
Πάτρας
1,23%*
link2 (σελ.13)
Ιωαννίνων
Δεν υπάρχουν στοιχεία
link3 (σελ. ?)
Αιγαίου
64%**
link4(σελ.114)
Κοζάνης
3%***
link5 (σελ.20)


*Για το έτος εισαγωγής 2007
**Για το έτος εισαγωγής 2000-2001. Για τα επόμενα έτη το αντίστοιχο ποσοστό κρατιέται σχετικά κάτω από το 7ο έτος το οποίο φαίνεται στο μέσο όρο (η αξιολόγηση είναι του 2009-2010)
***Για το έτος εισαγωγής 2007


Μέσος όρος σπουδών:


Σχολή
Μέσος όρος χρόνου σπουδών
Πηγή
Κρήτης
Δεν υπάρχουν στοιχεία
link1 (σελ. ?)
Πάτρας
~9*
link2 (σελ.43)
Ιωαννίνων
5,5**
link3 (σελ. 8)
Αιγαίου
5-7
link4 (σελ.114)
Κοζάνης
6
link5 (σελ.7)


*Αναφέρεται στις αποφοιτήσεις του 2011-2012.Το 46% χρειάστηκε 12 ή κ περισσότερα χρόνια για την απόκτηση του πτυχίου
**Αναφέρεται στα 4 χρόνια σπουδών μιας και σχετικά πρόσφατα έγινε 5ετες το πρόγραμμα σπουδών.

Τα συγκεκριμένα τμήματα επιλέχθηκαν με κριτήριο τα παραπάνω ποσοστά και ανήκουν στην ίδια κατηγορία σύμφωνα με το νόμο για τις μεταγραφές (Διάταξη 31)


Στην Ελλάδα είναι σημαντικό μέχρι το 7ο έτος να έχεις τελειώσει τη σχολή σου και δεν είναι μόνο δικιά σου ευθύνη.


Όταν μπαίνεις στο 8ο έτος σημαίνει ότι είσαι τουλάχιστον 25 ετών. Τι σημαίνει αυτό;  Σημαίνει ότι πλέον το κράτος δε σε αναγνωρίζει ως φοιτητή (ν+2), δεν έχεις ιατρική κάλυψη, ενώ και για να την αποκτήσεις θα πρέπει να δουλέψεις.

Άρα είσαι άνεργος; 

Όχι! Δε μπορείς να γραφτείς στον ΟΑΕΔ, γιατί είσαι ακόμα φοιτητής!

Για να γραφτείς στον ΟΑΕΔ και να δηλωθείς άνεργος θα πρέπει να έχεις κάρτα ανεργίας, που όμως δεν μπορείς να βγάλεις όσο είσαι φοιτητής.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να πιάσεις δουλειά σε κάποιον εργοδότη ο οποίος θα πληρώνει τα πάντα για εσένα, και δε θα έχει πρόβλημα να πηγαίνεις στη σχολή σου για να πάρεις το πτυχίο σου.

“Και δε θα προτιμήσει κάποιον που είναι γραμμένο στον ΟΑΕΔ και θα του έχει κάποιο μαξιλαράκι όσον αφορά τα ασφάλιστρα;” Να ευχηθούμε καλή τύχη...


Άραγε οι φοιτητές που είναι ακόμα στα 7+ χρόνια σπουδών είναι όλοι ανεύθυνοι; 

Για παράδειγμα στην περίπτωση Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πατρών όπου ο μέσος όρος εκτοξεύεται κατά πολύ πάνω από τα 7 χρόνια, σημαίνει ότι το τμήμα αποτελεί φωλιά ανεύθυνων; 

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές είναι παιδιά που γράψανε καλά στις πανελλήνιες, δούλεψαν σκληρά και μπήκαν σε μια Πολυτεχνική σχολή με στόχο να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τους για μια ικανοποιητική μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση. Ωστόσο τα ποσοστά εκείνων που πήραν πτυχίο στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα, αποτελούν μόνο το 1,23% των εισακτέων. Αυτό σημαίνει το εξής:

Ή ότι το 98,77% των φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας, αποφάσισαν μαζικά και για άγνωστους λόγους, ότι δεν θα βγάλουν τη σχολή στα προβλεπόμενα 5 χρόνια, ή ότι κάποιοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους και το σύστημα έχει σημαντικά προβλήματα.


Και καλό θα ήταν να θυμηθούμε ποιος είναι ο ρόλος της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Η Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση έχει ως αποστολή την υψηλή θεωρητική και σφαιρική κατάρτιση του μελλοντικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση ανήκουν τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα λειτουργούν 20 Πανεπιστήμια, σε διάφορες πόλεις της χώρας, τα οποία αποτελούνται από Σχολές, οι οποίες με τη σειρά τους διαιρούνται σε Τμήματα και αυτά σε αντίστοιχους Τομείς."

Τα Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει:

“Να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των επαγγελματικών πεδίων, καθώς και στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και να προωθούν τη διάχυση της γνώσης, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και την καινοτομία, με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής”, (Wikipedia)


Διάλεξε τη σχολή υπεύθυνα που θες να ακολουθήσεις, γιατί το τμήμα που θα διαλέξεις μπορεί σου δώσει επαγγελματική αποκατάσταση, ή μπορεί να σου στερήσει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα (για όσα χρόνια σπουδάζεις), με πιθανότητα που μπορεί να υπολογιστεί τετριμμένα από το ποσοστό αποφοίτησης κάθε σχολής.ShareThis